Trainen op de juiste hartslag

Er stond een mooi artikel in de Volkskrant, een interview met schaatscoach Johan de Wit, die in Japan de schaatsers naar gouden medailles moet leiden.
Johan de Wit begrijpt hoe hij in Japan te werk moet gaan om resultaten te behalen. ‘s Lands wijs, ‘s lands eer. En dan is het ook leuk om te lezen hoe de trainingsmethoden in een ander land zijn. Als trainer begrijpt Johan de Wit dat schaatsen, zolang het niet om marathons of de Elfstedentocht gaat, geen duursport is.

De Japanners vinden zichzelf geen lange afstandsschaatsers, zij zijn alleen goed in sprinten.
Het bleek dat de Japanse schaatsers voor de lange afstanden op een lage hartslag trainden. Maar wanneer je de tien kilometer binnen twaalf en-een-halve minuut wilt schaatsen, dan heb je veel vermogen in korte tijd nodig en moet je juist trainen op een hoge hartslag.
Het geldt niet alleen voor topsporters maar voor elke sporter: trainen op de juiste hartslag.

Zoals de Japanse schaatsers op een hoge hartslag moeten trainen, is het voor een wielrenner die de Tour de France wil rijden, van belang dat deze lange afstanden kan fietsen met een zo laag mogelijke hartslag. Je wilt dan urenlang met je energievoorraad doen. Dat lukt het best op een zo laag mogelijke hartslag. De trainingen bestaan in het voorseizoen uit lange duurritten op lage snelheid en dus lage hartslag. Het doel is om met die zelfde lage hartslag steeds sneller te kunnen fietsen.

Hetzelfde gaat natuurlijk op voor hardlopen. Wil je een halve of een hele marathon kunnen lopen dan heeft het geen zin om je trainingen op hoge hartslag af te werken. Voor de meeste mensen is een marathontijd tussen de drie en vier-en-een-half uur een mooie tijd.
Wil je zo lang met je energievoorraden kunnen doen dan moet je je lichaam leren om zuinig om te springen met die reserves. Trap je het gaspedaal van je auto diep in dan is de tank snel leeg, rij je rustig dan leg je meer kilometers af met die tank. Zo simpel is het.

De Energy Control Methode van Stans van der Poel werkt precies op die manier. Je lichaam leren optimaal om te gaan met je energievoorraden en daarnaast snel kunnen herstellen.
Trainingen op hoge en lage hartslag worden op de juiste manier afgewisseld.
Wat een hoge en wat een lage hartslag is, wordt door middel van een inspanningstest duidelijk. Voor elke sporter is dit verschillend. Trainingsschema’s zijn dus ook afgestemd per individu.
Op deze manier worden ook blessures voorkomen. Niet harder of langer trainen dan gezond is voor het lichaam. Blessures bemerk je meestal als het al te laat is en herstel is altijd een lang proces.
De EC-HRV test app van Stans van der Poel kan hierbij ook helpen. Met deze app houd je nauwkeurig je vorm en conditie per dag bij. Het zorgt ervoor dat je altijd op het juiste en meest effectieve niveau traint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *