Wat voor hartslagmeter?

Kun je ook een polshartslagmeter gebruiken met de EC-HRV TEST app?
Die vraag krijg ik nog weleens wanneer mensen voor de keuze staan om een hartslagmeter aan te schaffen.
Hartslagmeters zijn er eigenlijk in twee smaken: hartslagmeters die direct de elektrische puls van de hartslag oppikken via een borstband en de hartslagmeters die versnelling in de bloedstroom “zien” door reflectie te meten van led ’s die op de huid van de pols schijnen. Daarmee meet die tweede een afgeleide van de hartslag. Bloed stroomt niet steeds met dezelfde snelheid door het lichaam. Het hart knijpt samen en pompt bloed door het lichaam. Dit is de versnelling die polshartslagmeters registreren.
Nu kun je prima je hartslag monitoren met een polshartslagmeter. Hooguit zal de hartslagmeter iets achterlopen met veranderingen in je hartslag, dat maakt niets uit. Anders wordt het wanneer je de HRV, de hartslagvariabiliteit, wilt meten. Een polshartslagmeter is gewoon minder nauwkeurig dan een borstbandhartslagmeter. De elektrische puls van je hartslag is zeer duidelijk: die is er of die is er niet, het is een nul of een één om in digitale termen te spreken. Wanneer je aan een hartfilmpje, een ecg, denkt, zie je voor elke hartslag een scherpe punt. Bij een polshartslagmeter is die punt er niet. Dit kun je meer zien als een flauwe heuvel in plaats van een scherpe punt. Je kunt dus minder goed bepalen waar de hartslag precies plaatsvindt.

Terug naar die HRV. Wat is dat eigenlijk? Misschien heb je je weleens afgevraagd waarom een hartslagmeter (althans de meeste) je hartslag per minuut al weet binnen een minuut? Dat is toch raar? Wel, eigenlijk meet een hartslagmeter de tijd tussen de hartslagen. Bij een hartslag van 60 per minuut zit er 1000 milliseconden tussen elke hartslag. 60.000 gedeeld door 1000 milliseconden geeft keurig 60 hartslagen per minuut, in theorie. In werkelijkheid verschilt die tijd tussen de hartslagen. Misschien zit er tussen hartslag één en hartslag twee maar 800 milliseconden en tussen hartslag twee en hartslag drie 1200 milliseconden. Gemiddeld is je hartslag dan 60 per minuut. Dit noemen we de hartslagvariabiliteit.

Hieronder zie je in de eerste kolom de hartslagtijden en in de tweede kolom de hartslag per minuut die daar bij hoort.

In de EC-HRV TEST app worden de hartslagtijden gebruikt om allerlei zaken te berekenen zoals je conditie per dag, je herstelstatus en je ademhalingsfrequentie. Afwijkingen op de werkelijke hartslagtijden kunnen grote verschillen op de meetresultaten betekenen. Om dit te illustreren heb ik tegelijkertijd een rusttest gedaan met een polshartslagmeter om en een borstband om.
De rusttest op de IPad is met een polshartslagmeter, de rusttest op de IPhone is met de borstband.
De lijn in het grijze vlak is het ademhalingssignaal. De verschillende ademhalingsmomenten zijn bij de polshartslagmeter veel moeilijker waar te nemen. In het eindresultaat zie je hier ook een aardige afwijking. Volgens het eindresultaat met de polshartslagmeter zou ik moeten uitrusten terwijl het resultaat met de borstband aangeeft dat ik uitgerust genoeg ben om rustig te gaan trainen.
Mijn advies is dus om een borstbandmeter te gebruiken om nauwkeurige gegevens te krijgen. Wil je alleen je hartslag zien dan werkt een polshartslagmeter prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *