Wat voor hartslagmeter? II

Op 16 december 2015 schreef ik ook een stukje over hartslagmeters. Heel veel is er niet veranderd in een jaar, qua hartslagmeters. Ook niet de prijs.
Vandaag kocht ik een Medisana hartslagmeter bij Lidl. Voor de helft wat normaal een hartslagmeter kost én met smart Bluetooth, zodat ‘ie met elke hardloop-app kan samenwerken, dacht ik. Dat klopt niet helemaal.
Voor de hardlopers die ook willen weten hoe de techniek achter het meten werkt, hier een kleine uitleg.
De meeste apps (Runkeeper, Strava, Wahoo etc.) geven prima je hartslag weer. Zoals ik in mijn vorige stukje schreef, weet de app dat vaak al na twee hartslagen. Soms kan dat iets langer duren: zo’n zes hartslagen. In het laatste geval is de hartslagmeter niet nauwkeurig genoeg om de tijd tussen hartslag 1 en hartslag 2 te laten zien aan de app. In dat geval laat de hartslagmeter een gemiddelde zien over zo’n 6 hartslagen. Dat is geen probleem wanneer je alleen de hartslag wil laten zien: de app wacht even en krijgt dan toch de informatie die het nodig heeft.
Wanneer een app, zoals de EC-HRV test app, zeer nauwkeurig je hartslagtijden registreert, dan werkt dit principe niet. De hartslagmeter is simpelweg niet precies genoeg maar kan daardoor vaak wel een stuk goedkoper zijn.
Wil je een goedkope en goede hartslagmeter hebben? Kijk dan eens naar de CooSpo H6. Deze heeft echter als nadeel dat de batterij nogal snel leegloopt als die in het apparaat blijft zitten. Het nieuwere broertje, de H8, die beter zou moeten zijn wat dat betreft, is helaas nog niet op het internet verkrijgbaar.
Voor vijftig euro kun je ook de Wahoo Tickr kopen. Een minpuntje hier is de klacht dat de band weleens los wil schieten aangezien de band bij elkaar wordt gehouden door de hartslagmeter zelf.
Verder zijn er nog diverse merken die het goed doen maar wel iets duurder zijn. Een daarvan is de Polar H7. Nadeel bij dit apparaat is dat het maar één device tegelijkertijd ondersteund. Heb je dus bijvoorbeeld de Polar H7 samen met het horloge, de M400, dan zal de app op je telefoon niet meer werken. Je moet dan dus kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *