Maak er serieus werk van.

We worden steeds dikker met z’n allen. In de krant lees ik een artikel over hoe dat komt. Overal waar we zijn worden we op de proef gesteld en moeten we tegenstand bieden aan ons reptielenbrein dat ons wil laten eten waar en wanneer het maar kan. “Onze lijven en hersenen zijn ingericht op het overleven van schaarste, niet op het weerstaan van overvloed”, schrijft hoogleraar gezondheidswetenschappen Jaap Seidal. Het probleem is dan ook dat er overal om ons heen overvloed is. Jaap Seidal noemt het pas verbouwde Centraal Station in Amsterdam “een vreetschuur waar zo nu en dan een trein stopt”.
We eten dus te veel en te vaak. In tijden van schaarste was het handig wanneer je wat reserve kon opbouwen. Je wist immers niet wanneer de volgende mogelijkheid om te eten zich voordeed. Wanneer je meer eet dan je lichaam op dat moment nodig heeft, wordt die reserve als vet in het lichaam opgeslagen. In tijden van schaarste worden die vetreserves weer aangesproken en raken we die reserves kwijt. Maar aangezien we geen schaarste meer kennen, wordt die vetreserve nooit meer aangesproken waardoor die alleen maar groter wordt, met meer overgewicht en diabetes tot gevolg.
Daar zullen we zelf iets aan moeten doen. De snackbar zal niet proberen minder snacks te verkopen.

Ik heb een leuk idee.
Start het 10 kilo in 100 dagen plan met Sportrusten Avenhorn.
Wat houdt het in?
Je gaat 10 kilo afvallen in 100 dagen. Maar dit doe je niet alleen.
Het 100 dagen Sportrustenpakket en de EC-HRV app helpen jou hierbij.

Op dag 0 starten we met een uitgebreide nulmeting.
We meten je gewicht, je spiermassa, je vetpercentage en weten zo waar dit vet zit. Aangezien er een sterk verband is tussen (te veel) buikvet en hart en vaat ziekten, wil je dit graag weten. Daarnaast meten we ook bloeddruk en saturatie. De saturatie laat zien hoe goed je longen zuurstof in je bloed krijgen.
Hoeveel calorieën heb jij per dag nodig en hoeveel krijg je er eigenlijk binnen?
Hierna doe je een inspanningstest op een speciale ergobike. Deze inspanningstest vertelt hoe het is gesteld met je conditie, je zuurstofopname per kilo lichaamsgewicht en niet te vergeten de hartslag waarbij je verzuurt, het zogenaamde omslagpunt. Met dit omslagpunt, het 100 dagen Sportrustenpakket en de EC-HRV app, ga je aan de slag om 10 kilo gewicht kwijt te raken.

Het 100 dagenpakket bevat een stickervel met kalender. Je vergeet zo geen enkele training. Daarnaast bevat het pakket de persoonlijke code waarmee je kunt inloggen op Sportrusten.nl en je persoonlijke trainingsschema maken. In het trainingsschema vind je de juiste hartslagen waarop je gaat trainen voor jouw doel. Je ontvangt tijdens de 100 dagen regelmatig mails met tips en aanwijzingen. Met de code heb je ook toegang tot de “Koffiehoek”. Hier kun je vragen stellen en ervaringen uitwisselen met andere sporters. Het Sportrustenpakket bevat als laatste de boeken Ik hardloper en Verademing als leesvoer.

Een goede en rustige ademhaling helpt je naar een betere verbranding en conditie. Naast de ademhalingsoefeningen uit Verademing doe je elke dag een rusttest met behulp van de EC-HRV app. Deze app laat je precies zien hoe je er per dag voor staat. Ben je goed hersteld van je vorige training, lukt het je om rustig te ademen? En daarnaast verteld de app je tijdens de training precies of je op de juiste hartslag traint.
Anders dan andere training-apps krijg je persoonlijke begeleiding met de EC-HRV app. Ook kun je via de Message functie vragen stellen.

Nadat je 100 dagen bewust aan het afvallen bent geweest doen we nogmaals een meting. Ben je 10 kilo of misschien wel meer afgevallen? Je doet ook weer een inspanningstest waarbij we precies kunnen zien wat jouw vooruitgang is.

Waarom 100 dagen? Wel, het blijkt dat wij een periode van zo’n drie maanden nodig hebben om een verandering (anders ademen, anders eten, anders bewegen) in ons systeem op te slaan, zodanig dat het een automatisme is geworden. We zijn dan van bewust onbekwaam naar onbewust bekwaam gegaan. En dat is fijn. Want de kans dat we terugvallen in onze oude gewoonten wordt daarmee een stuk kleiner.
Heb jij er al zin in? Ik wel!

Heb je vragen? Mail me: Michiel@SportrustenAvenhorn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *