Ontspannen lopen, dat kost best wat inspanning.

Gisteren in de namiddag, zacht weer met een briesje, heerlijk weer om een rondje te rennen.
Het was goed om te zien dat veel meer mensen dat hadden bedacht. Na werktijd en vóór etenstijd, er moesten dus ook mensen tussen lopen die wisten dat je beter vet verbrandt wanneer vóór het eten gaat sporten in plaats van er ná. Het zouden zomaar mensen kunnen zijn die met Sportrusten bezig waren, sommigen op hoge hartslag, anderen ontspannen aan het “vogels kijken”.

Maar hoe doe je dat eigenlijk, “ontspannen lopen”. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Ook al loop je in de “groene” zone, dan is het nog niet gezegd dat je ook ontspannen loopt. Meestal merk je dat pas wanneer je al een hele tijd aan het rennen bent. Opeens begin je kramp te krijgen in je nek of schouder, je voeten beginnen pijn te doen, je armen worden vreselijk zwaar, het zijn allemaal signalen dat je op je houding moet gaan letten. En dat kan veel opleveren. Waar je eerst moest stoppen omdat alles pijn deed, loop je met een goede houding gewoon door.

Een goede methode is om tijdens het lopen regelmatig je lichaam te checken, te beginnen bij je hoofd en eindigen bij je voeten. Loop je nog steeds ontspannen of zijn er dingen die je aandacht nodig hebben?

 • Je hoofd. Kijk voor je uit, dat is waar je heen wil. Laat niet je hoofd voorover hangen zodat je alleen de weg vlak voor je ziet of erger: alleen je voeten. Op een onregelmatige ondergrond kan dit af-en-toe wel handig zijn maar verder zorgt het voor kramp in je nek en belemmert het je ademhaling. Bovendien wil je toch wat van de wereld zien onder het rennen?
 • Hoe is je ademhaling? Heb je een regelmatige ademhaling en past die bij het tempo dat je loopt of kun je misschien je hartslag naar beneden brengen door rustiger te gaan ademhalen?
 • Zijn je schouders ontspannen? Laat ze naar beneden hangen, trek ze niet op. Misschien even je armen langs je lichaam laten bengelen en zo je schouders naar beneden “trekken”. Wanneer je verkrampt loopt, trek je je schouders op. Dat zorgt voor pijn in je nek en schouders.
 • Laat je armen in een hoek van minimaal 90 graden contra meezwaaien in het tempo van je benen. Je armen meer buigen is beter. Hoe meer je je armen laat hangen, hoe zwaarder ze worden, denk maar aan de slinger van een klok: Hoe langer deze is, hoe langzamer deze zwaait. Het wordt dan ook moeilijk het tempo van je benen bij te houden waardoor je uit balans gaat lopen.
  Veel zie ik ook mensen die hun armen vóór hun lichaam langs zwaaien in plaats van er langs. Je armen gaan dan dus van links naar rechts waarmee je jezelf weer uit balans haalt.
  Een goede tip die ik ooit hoorde: Doe net alsof je met Nordic Walking stokken loopt en jezelf daarmee afzet. Let er hierbij wel weer op dat je niet je schouders optrekt.
 • Waar zit je ademhaling? Haal “laag” adem zodat je buik uitzet. Ben je compleet buiten adem dan lukt dat niet maar bij ontspannen lopen hoort ook ontspannen ademhalen.
 • Til je je benen voldoende op? Nu zeggen dingen als knie-inzet mij niet zo veel. Zelf ben ik meer van de Chi gedachte dat je je benen niet verder optilt dan nodig. Dat zal op een oneffen ondergrond meer zijn dan over een gladde asfaltweg maar sloffen hoort daar natuurlijk niet bij. Dat kost extra energie omdat je jezelf afremt bij iedere stap. Hou het dus soepel. Hoe minder geluid bij het neerkomen en afzetten, hoe beter.
 • Zijn je voeten ontspannen? Of span je je tenen aan?
  Over houding, afzet en landing valt een heleboel te vertellen. Daarover in een volgend blog meer. Om ontspannen te lopen is het in ieder geval fijn om te bedenken dat de wereld onder je doordraait en jij alleen maar je voeten op hoeft te tillen. Een heel ontspannende gedachte.
 • Nu begin je weer bij je hoofd of je kijkt een tijdje naar de vogels om je heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *